Det är spritssäsong! Och om Aperol drinken är för söt för dig, finns det en hel värld av andra mousserande vintoppade apertifs där ute. Min personliga favorit just nu är den här: en blandning av sherry och Campari toppad med mousserande vin som inte alls är för sött. Jag saltade med en oliv i varje glas och kunde glatt smutta på en varje kväll hela sommaren tack vare min champagneförslutare.
Mitt problem med drinken har dock ingenting att göra med vad du gör den med. Jag gillar inte hur man måste öppna upp en hel flaska mousserande vin för att göra en drink som egentligen bara får en liten topp av bubblor. Om du bara är en eller två personer som har drinkar, ja, du måste vara fast besluten att dricka några för många för att göra färdigt den flaskan innan den blir platt.
Vad du verkligen behöver är ett sätt att bevara det bubbliga vinet i kylskåpet – men mousserande vinkorkar är för stora för att återanvändas och utan exakt rätt försegling är vinet benäget att bli platt väldigt snabbt. Jag har en farbror som svär på att hänga en silversked på flaskan för att bevara bubblorna, men jag köper den inte. Istället investerade jag nyligen i en uppsättning av fyra (eftersom jag vet att jag kommer att förlora några) av dessa champagneförslutare. Nu är en enda drink inom räckhåll varje kväll under en hel vecka med bara en flaska bubbel – och slösar inte bort någon.
Det är en enkel mekanism. Alla borde ha en champagneförslutare, eller två eller fyra till hands. Du öppnar vingarna och klämmer sedan ner dem över flaskan. Ställ in den i kylen och den fångar alla bubblor på plats. När klockan är dags att dricka drar du upp vingarna (det tar lite kraft eftersom champagneförslutaren skapar en så kraftfull tätning) och poppar! du är redo att gå igen. Upprepa i upp till en vecka tills flaskan är tom.
Skulle jag använda den till den finaste och dyraste flaskan med riktig fransk champagne? Tja, förmodligen inte. När du öppnar en sådan flaska ska den avnjutas och delas i en sittning medan den är som bäst. Det blir tyvärr aldrig lika bra även om man använder en champagneförslutare. Men för den typ av mousserande viner du använder för en drink (du vet att du inte borde använda det bästa i en cocktail, eller hur?) håller det bruset tillräckligt fräscht för att lätta upp din cocktail. Och vet du vad? Alla verktyg som motiverar en sommardrink på en måndag (och en tisdag och en onsdag och en torsdag) är värd att äga.